CSRD gaat bijdragen aan lange termijn waardecreatie

Vanaf 1 januari 2023 worden bedrijven verplicht om beter en transparanter te gaan rapporteren over de niet-financiële prestaties. Dit is het gevolg van de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive, oftewel de CSRD. Hierdoor zullen alle stakeholders bedrijven beter kunnen beoordelen op de duurzame prestaties en zullen bedrijven zich waarschijnlijk meer gaan richten op de lange termijn waardecreatie. Wij leggen uit wat de CSRD inhoudt, waarom dit van invloed is op grote bedrijven en hierdoor ook op mkb bedrijven en hoe deze richtlijn zal bijdragen aan meer lange termijn waardecreatie.

Duurzame financiële en niet-financiële waardecreatie

In 2016 is de Nederlandse corporate governance Code geactualiseerd. In deze Code staat geschreven dat het Bestuur van beursgenoteerde bedrijven zich dient te richten op de lange termijn waardecreatie en dat de Raad van Commissarissen daarbij toezicht houdt op het Bestuur. Tot op heden ontbreekt nog altijd een duidelijke definitie van het begrip lange termijn waardecreatie in de Code, daarnaast is het ook niet duidelijk waarop deze kan worden gerealiseerd. Wat wel duidelijk is, is dat lange termijn waardecreatie meer is dan het maximaliseren van de economische waarde voor de aandeelhouders. Er zal namelijk ook rekening moeten worden gehouden met de belangen van andere stakeholders. Naast het bewerkstelligen van financiële waarde is ook het bewerkstelligen van niet-financiële waarde voor lange termijn waardecreatie van belang.

De Code werkt volgens het principe van ‘comply or explain’ en is gericht op lange termijn waardecreatie. In eerste instantie moet de Code door beursgenoteerde bedrijven worden toegepast maar deze kunnen daar gemotiveerd van afwijken.

Ook niet-beursgenoteerde en kleinere bedrijven

Waar de Code wettelijk alleen verplicht is voor beursgenoteerde bedrijven, blijkt er in de praktijk ook een groei te zijn in niet-beursgenoteerde bedrijven waar de Code wordt toegepast. Ook kleinere bedrijven zijn vaak op zoek naar een kader, richtlijnen en best practices waarnaar zij wat hun corporate governance betreft kunnen handelen. Vanuit sociaal maatschappelijk oogpunt zijn deze bedrijven op zoek naar methodes om invulling te geven aan hun strategie gericht op lange termijn waardecreatie. In bedrijven waar dit wordt toegepast is de Code is wat dat betreft ook maatgevend en regulerend. Op grond van de code dienen dergelijke bedrijven een strategie te ontwikkelen gericht op lange termijn waardecreatie. Naast de verplichte financiële informatie rapporteren zij vrijwillig ook niet-financiële informatie in de vorm van een duurzaamheidsverslag als aanvulling op hun financiële jaarverslag of dit wordt gecombineerd in hun financiële en niet-financiële rapportage.

Wat houdt CSRD in?

In 2017 is op grond van Europese wetgeving een besluit ten aanzien van de publicatie van niet-financiële informatie voor grote bedrijven genomen. Dit werd gedaan als aanvulling op de Code. Op basis van deze wet zijn grote bedrijven verplicht als onderdeel van hun bestuursverslag ook een niet-financieel verslag te publiceren. Per 1 januari 2023 zal ook de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) van kracht worden. De Europese unie gaat met de invoering van de CSRD, wat de kwaliteit van de te publiceren informatie betreft, nog een stap verder. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers worden op grond van deze Europese richtlijn verplicht hun niet-financiële informatie zo te rapporteren dat hierop door derden assurance op kan worden afgegeven. Dit houdt in dat de informatie door een accountant dient te worden getoetst, zodat de gebruiker van de betreffende informatie hieraan een bepaalde mate van zekerheid kan ontlenen en daarmee beter beslissingen kan nemen. Hiermee wilt de Europese Commissie er voor zorgen dat duurzaamheidsinformatie transparanter en beter wordt. Met als hoofddoel dat bedrijven duurzamer gaan werken en meer bijdragen aan de bewerkstelliging van het Klimaatakkoord van Parijs.

De invoering van de CSRD zal niet alleen gevolgen hebben voor de grote bedrijven maar ook het mkb zal hier de gevolgen van ondervinden. De druk die grote bedrijven op grond van de richtlijn ervaren om de keten te verduurzamen zullen zij naar verwachting ook gaan opleggen aan de partners in het mkb. Het mkb al er zelf in 2026 ook aan moeten geloven en zullen moeten voldoen aan de CSRD. Er is dus nog een paar jaar de tijd voor het mkb om hierop voor te bereiden maar zullen vanaf heden wel vaker worden geconfronteerd met informatieverzoeken van andere belanghebbenden in de branche waarin zij actief zijn.