Jouw grenzen verleggen:
internationaal werken
en zaken doen

Waarmee kan je te maken krijgen:

  • BTW afdragen in een ander land
  • Sociale verzekeringen
  • Ondernemen in Duitsland
  • Hypotheekrenteaftrek
  • Salary split
  • Internationaal zaken doen in landen waar we geen belastingverdrag mee hebben
  • Optimalisatie internationale structuur
  • Deelneming of filiaal (vaste inrichting)
  • Financiering / activiteiten
  • Expat-regeling
  • Verplichtingen in het buitenland
  • Emigratie/immigratie
  • M-biljet
 

Zaken doen in het buitenland

Je doet zaken in het buitenland of je bent van plan dat te gaan doen. Of misschien wil je als buitenlandse onderneming juist zaken doen in Nederland. In alle gevallen is het belangrijk om dat fiscaal goed te regelen.

Want weet je al in welke rechtsvorm je deze activiteiten gaat uitvoeren? En wat dan de beste manier is om jouw onderneming te structureren, zowel bekeken vanuit juridisch als vanuit fiscaal perspectief? Ga je in het buitenland een aparte BV opzetten met eigen bezittingen of koop je een pand in het buitenland en ga je daar een filiaal openen? Ga je een bedrijf in het buitenland via een lening financieren? Of met een kapitaalstorting? Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen? En in welk land moet je dan belasting betalen en welke regels en fiscale voordelen zijn van toepassing? Hoe kun je jouw salaris zo optimaal mogelijk verdelen over de verschillende landen waar je werkzaam bent, zodat je overal van het laagste belastingtarief gebruik kunt maken? Misschien wil je wel definitief emigreren of immigreren en krijg je met allerlei fiscale implicaties te maken. Deze opsomming van vragen maakt het al duidelijk, geen enkele situatie is gelijk. Goed advies kan je veel opleveren.

Transfer pricing
Goed advies kan ook discussies met de Belastingdienst voorkomen. Stel dat je goederen of diensten levert aan gelieerde ondernemingen die in het buitenland gevestigd zijn. In dat geval moet het voor de Belastingdienst inzichtelijk zijn of de onderlinge prijzen op zakelijke wijze tot stand zijn gekomen, oftewel transfer pricing. De fiscale wetgeving hiervan is behoorlijk ingewikkeld omdat veel landen een eigen wetgeving voeren. Het laatste dat jij en wij willen is dat je te maken krijgt met dubbele belastingheffing of hoge boetes en naheffingen.’

Duitsland Desk
Wil je zaken doen in Duitsland? Of ben je als Duitse onderneming in Nederland actief? Onze mensen van onze Duitsland Desk weten hoe om te gaan met de Duitse wet- en regelgeving.

DIRECT NAAR ONZE GERMANDESK

Werken over de grens

‘Heb je werknemers die over de grens werkzaam zijn maar in Nederland wonen? Of heb je buitenlandse werknemers in dienst die in Nederland werkzaamheden uitvoeren? In dit soort situaties speelt altijd de vraag welk land belasting mag heffen maar ook hoe het geregeld is met de sociale verzekeringen. Ook praktische vragen als “behoudt mijn werknemer zijn recht op hypotheekrenteaftrek?” en “hoe zit het met vergoedingen voor dubbele lasten?” komen in deze situaties op. Ben je bekend met de expat-regeling? Dan weet je dus ook dat die gespecialiseerde medewerker die je vanuit het buitenland in Nederland inschakelt, er recht op heeft om 30% van zijn inkomen netto te ontvangen. Wij helpen je graag deze en andere vragen over internationaal zaken doen te beantwoorden.’ Bij dit soort situaties speelt altijd de vraag welk land belasting mag heffen maar ook hoe het geregeld is met de sociale verzekeringen. 


Internationaal samenwerkingsverband

Natuurlijk weten wij niet alles. Dan is het voor jou goed om te weten dat wij deel uit maken van het internationale samenwerkingsverband NEXIA International, waarbij we kunnen rekenen op de steun van meer dan 250 collega-kantoren, verspreid over 115 landen. Dat betekent dat we je ook kunnen adviseren als je zaken doet met landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft. Of als je gaat wonen en/of werken in een van onze overzeese Rijksdelen.

Meer weten over internationaal werken en zaken doen

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je meer vragen over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op, wij gaan het gesprek graag met je aan!

Tessa van Rijn

Belastingadviseur (NOB-lid)