Aangepaste regels voor belasting op bedrijfsoverdracht (BOR en DSR ab)
Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang (DSR ab) aanpassen. Iemand die een bedrijf erft of geschonken krijgt en dit bedrijf voortzet, kan onder voorwaarden de BOR en de DSR ab toepassen. Deze regelingen zorgen voor een lagere schenk- of erfbelasting en voor uitstel van inkomstenbelasting. Met de maatregelen wordt vooral de BOR beter uitvoerbaar. En wordt het moeilijker om de regelingen te misbruiken.
Voorstel kabinet voor BOR en DSR ab
Het kabinet stelt voor om per 1 januari 2025 :
- de voortzettingstermijn van de BOR te veranderen van 5 naar 3 jaar. Ondernemers hebben dan eerder meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering zonder het recht op de BOR te verliezen. Bijvoorbeeld om sneller andere activiteiten te doen of een joint venture (gezamenlijke onderneming) aan te gaan.
En het kabinet stelt voor om per 1 januari 2026:
- de BOR en DSR ab alleen toe te passen voor gewone aandelen met een minimaal belang van 5%. Opties op aandelen en winstbewijzen komen dan bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor de BOR en DSR ab.
- herstructureringen makkelijker te maken binnen de bezitseis en de voortzettingseis van de BOR. Het wordt voor ondernemers dan makkelijker om hun bedrijf bijvoorbeeld te splitsen of fuseren, zonder het recht op de BOR te verliezen.
- de bezitstermijn van de BOR te verlengen voor ondernemers die later dan 2 jaar na hun AOW-leeftijd een bedrijf startten. De bezitseis bepaalt hoe lang ondernemers eigenaar moesten zijn als ze een bedrijf overdragen. Met deze maatregel wordt het moeilijker om schenk- of erfbelasting te ontlopen door op hogere leeftijd nog een bedrijf te kopen.
- de BOR niet toe te passen als het bedrijf ooit eerder in bezit was van de persoon die het bedrijf erft of geschonken krijgt. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat ondernemers de bedrijfsopvolgingscarrousel toepassen en de BOR misbruiken.
In het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 staan alle voorgestelde veranderingen.