Ron en Michel de Kok:
Aan de Bergweg 234 in Rotterdam huist één van de acht KFC-restaurants van Ron en Michel de Kok. Op hun kantoor op de bovenste etage van dit pand praten we, in aanwezigheid van Agnes Veen van FACET, met de beide broers over het verleden, het heden en de toekomst. Samen bouwden ze de franchiseketen in het Rotterdamse uit van twee naar acht vestigingen en werd KFC een begrip in Rotterdam. De taakverdeling tussen de beide mannen is duidelijk: Ron houdt zich met de financiële en Michel met de operationele kant van het bedrijf bezig.
Het verleden
Ron: ‘Onze ouders waren in 1972 de eersten die op het Europese vasteland het merk KFC introduceerden. De vestiging op de Bergweg was hun eerste KFC-restaurant en daar zitten we nog steeds. Ook wij stonden van jongs af aan in het restaurant. In 1980 kwamen we fulltime bij onze ouders in het bedrijf. Onze vader overleed onverwachts in 1997. Op dat moment hadden we twee KFC-restaurants in Rotterdam, deze aan de Bergweg en een vestiging op de West-Kruiskade. Wij stonden toen voor de keuze: stoppen of doorgaan? We kozen voor het laatste, kochten mijn moeder uit en startten vanuit een nieuwe structuur.’ Michel: ‘We knapten de twee bestaande zaken op en in de tussentijd werden ons nieuwe locaties aangeboden. Vanaf 1998 openden we bijna elke twee jaar een nieuwe vestiging of verbouwden we een van de bestaande filialen. Het bedrijf bracht ons succes, al was het soms ook moeilijk. Zo had de vestiging in Barendrecht een valse start. Kort na de opening in 2005 brak de vogelgriep uit. We hadden flink geïnvesteerd en als je dan een half jaar lang op de helft van je geprognotiseerde omzet zit, dan loopt het snel van je af.’
Het heden
Ron: ‘Barendrecht is nu, samen met de vestiging naast Pathé De Kuip, één van de best lopende filialen. De aanloop naar de binnenstad is veel minder omdat steeds meer winkels daar hun deuren sluiten. In 2014 openden we ons achtste filiaal, in het Alexandrium. We hadden nooit verwacht daar terecht te komen, maar de gelegenheid deed zich voor. In zo’n situatie kijk ik samen met FACET naar de investeringsbegroting en regel ik de financiën. Michel is verantwoordelijk voor het hele bouwkundige traject en het personeel.’ Michel: ‘Aan het openen van een nieuwe vestiging gaat zeker driekwart jaar voorbereiding vooraf. Tegen de tijd dat de openingsdatum in zicht komt, heb ik vaak slapeloze nachten.’ Ron: ‘Het is altijd spannend, zo’n nieuwe zaak. We hebben binnen het KFC-concept gelukkig wel voldoende vrijheid om ons eigen stempel te drukken op de restaurants, al ontkomen we er niet aan om steeds meer richting het onesystem van de KFC Company te gaan.’ Michel: ‘Dat geldt niet alleen voor systemen en procedures van KFC, maar ook voor onze medewerkers. Zij worden vanuit KFC gecertificeerd en moeten landelijke trainingen doorlopen. Ze worden steeds slimmer, daar sturen we ook op. Want hoe je het ook wendt of keert, het begint bij de jongens en meisjes die het operationele werk doen.