Plannen kabinet voor beperken vrijstellingen van energie- en kolenbelasting voor de zware industrie

Het kabinet wil de vrijstellingen op de energie- en kolenbelasting voor producenten van ijzer en bouwmaterialen laten vervallen. De overheid wil het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas, ontmoedigen. Zo wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om de overstap te maken naar schone en duurzame bedrijfsprocessen. En om zuinig en efficiënt met energie om te gaan. Voor de industrie betekent dit dat ze geen recht meer hebben op teruggave van energie- en kolenbelasting. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog over beslissen.

Doel: aanpassen energiebelasting stimulans om duurzame energiebronnen te gebruiken

Fossiele brandstoffen zijn slecht voor milieu en klimaat. Het kabinet wil het verbruik van energie opgewekt door gas en kolen terugdringen. En zo onder andere de luchtkwaliteit verbeteren en klimaatverandering tegengaan. Het kabinet wil daarom de energiebelastingen aanpassen. Door de energie- en kolenbelastingen te beperken stimuleert het kabinet bedrijven om schone en duurzame energiebronnen te gebruiken.

Voorstel: beperken vrijstellingen van energie- en kolenbelasting voor de zware industrie

Het kabinet stelt voor om de teruggaaf te laten vervallen voor:

  • Producenten van ijzer, staal en aluminium (de metallurgische industrie) en bouwmaterialen zoals glas, tegels en bakstenen (mineralogische industrie). De vrijstelling stopt per 1 januari 2025.
  • Bedrijven die kolen gebruiken als brandstof én voor een ander doel. Dit zijn bedrijven actief in de cokesproductie. En bedrijven in ijzer- en staalproductie in hoogovens. Zij kunnen vanaf 1 januari 2028 geen beroep meer doen op de vrijstelling.

Gevolg: uitstoot CO2 verminderen

De maatregel richt zich op bedrijven in de metallurgische, mineralogische en de staalindustrie. Door de vrijstellingen te beperken stimuleert de overheid deze industrieën om minder gas en kolen te gebruiken. En om over te stappen op schone en duurzame bedrijfsprocessen. Met als gevolg dat de bedrijven minder CO2 uitstoten. 

Stand van zaken wetsvoorstel

Deze plannen staan in het wetsvoorstel Fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit. Dit wetsvoorstel bevat verschillende klimaatmaatregelen en is onderdeel van het pakket Belastingplan 2024. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, treden de maatregelen een deel in werking vanaf 1 januari 2025 en een deel in 1 januari 2028.

 

Bron: Rijksoverheid.nl