(Terug)blik op de toekomst

Wat moet ik nú doen,
om straks goed verder te komen?
Misschien vraag je dat jezelf wel eens af. De krantenkoppen liegen er niet om. Komt er een tsunami aan faillissementen? En wat gebeurt er als de steunmaatregelen ophouden? Bestaan sommige bedrijven alleen nog maar door de maatregelen?

Is het bangmakerij of ook waarheid? En wat betekent dit voor jou?

Wat als het straks beter gaat? Hoe kan je verder als de steunmaatregelen ophouden?

Jeanette van Londen en Wim de Jong gingen hier uitgebreid op in tijdens het event op 27 mei 'Blik op de toekomst' 

We hebben een enthousiaste groep deelnemers mogen ontvangen. We hebben bijgepraat over hoe je nu met tijdig handelen risico’s uit de toekomst kunt halen.

Quote van één van de deelnemers:

"In een persoonlijke en informele setting zijn wij door FACET helder geïnformeerd over met name de nieuwe WHOA wet waarbij er veel gelegenheid was voor vragen en gedachtewisseling. Deze opzet kent een evidente meerwaarde in vergelijking tot de webinars".

Een kleine greep uit de besproken onderwerpen:

  • COVID-19 lijkt beheersbaar te worden; de vaccinaties nemen toe en daarmee de besmettingen af (ook restaurants en cafés vanaf 5 juni weer open)
  • Als de steunmaatregelen stoppen, zullen meer bedrijven in de problemen komen (‘er wordt een tsunami aan faillissementen verwacht’)
  • Uitgestelde belastingen hangen bij vele bedrijven als een zwaard boven het hoofd
  • We hebben meer zorgen; we zitten in een lichte recessie, kampen met computerchips tekorten, stikstofproblematiek en klimaatdoelstellingen leveren beperkingen op
  • Businessmodel CANVAS als handige tool om de levensvatbaarheid van je bedrijf te bewijzen, dan wel veranderingen aan te brengen in je businessmodel
  • Het belang van het hebben van een noodplan en digitale kluis om essentiële documenten te monitoren resp. te actualiseren
  • Het nut van een rekening-courantovereenkomst met verpanding en cessie bij groepsmaatschappijen om meer bescherming te bieden bij bijvoorbeeld een faillissement
  • Tenslotte hebben we veel aandacht besteed aan de nieuwe wet WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord), waarbij o.a. naar voren kwam dat de rechten van separatisten (bv hypotheekverstrekkers) vanaf 1 januari 2021 beperkt kunnen worden én dat dit vooral de aandeelhouders kan raken. Ook hebben we de verschillen tussen faillissement en WHOA-toepassing uitgelicht. Zo kunnen we uit verschillende hoeken (ongewild) met de WHOA te maken krijgen. De WHOA maakte in ieder geval veel los, zodat we wat dat betreft ons doel hebben bereikt; bewustwording van de mogelijke impact van deze insolventie wetgeving.

Quote van één van de deelnemers:

"Boven verwachting actueel, interactief en leerzaam en daarmee bijzonder waardevol"

Hoewel wat beperkt zonder het hele verhaal erbij, willen we je de presentatie ook niet onthouden. Klik op onderstaande button om de presentatie te bekijken.

Klik hier voor de presentatie

Wil je meer weten of informatie over een van de andere onderwerpen? Neem dan contact op met onze Legal Advisor, Jeanette van Londen (j.vanlonden@facet-accountants.nl) of een van jouw contactpersonen bij FACET via 010 4526144.

Jeanette van Londen
Legal Advisor